Glemt og fundet:
Forbindelsen mellem natur og velvære 

Som mennesker er vi fuldstændig afhængige af naturen. Ikke kun for mad, husly og vores eksistens, men også for vores mentale velbefindende, som moderne forskning viser.

Jordens vand, planter og dyr giver ikke kun næring til vores kroppe, men også til vores sind - deres utallige former, teksturer, smagsoplevelser, dufte og lyde nærer vores fantasi og fremmer vores lykke.

Men hvorfor er vi først i det sidste halve århundrede blevet så interesserede i at forstå naturens indvirkning på vores velbefindende? Hvad har fået os til at undersøge forholdet mellem det menneskelige sind og den mere end menneskelige verden? Det ser ud til, at svaret ligger gemt i vores sprog.

Adskilt fra naturen, eller en del af naturen?

Når vi taler om "natur", har vi en tendens til ubevidst at trække en grænse mellem os selv og resten af den levende verden. Udtrykket "natur" henviser almindeligvis til ikke-menneskelige livsformer og miljøer, der primært eksisterer uden for vores samfund; men vi glemmer, at selv i vores bycentre omfatter og omslutter naturen os - den vidtstrakte himmel og de hvirvlende træer minder os om, at vi er en del af noget, der overskrider vores art.

Vores konventionelle brug af ordet "natur" afspejler på subtil vis vores opfattede adskillelse fra den store verden, og denne opfattelse afspejles og forstærkes også af vores stadig mere indendørs og skærmcentrerede levevis.

Nature og velvære

Aldrig før i menneskehedens to millioner år lange historie har vi været så fremmedgjort fra resten af naturen, og konsekvenserne heraf er tydelige i den globale epidemi af mentale og fysiske sundhedsproblemer, især i det sidste halve århundrede, takket være den ubarmhjertige urbanisering og digitalisering af samfundet.

Det ser ud til, at vi nu mere end nogensinde har brug for naturen for at blive raske. Den voksende videnskabelige forskning i naturens indvirkning på menneskets velbefindende er i sig selv født ud af en erkendelse af denne kendsgerning, og det samme gælder den stigende popularitet af økoterapeutiske metoder som f.eks. den japanske kunst Shinrin-yoku ("skovbadning") og Green Gyms samt skandinaviske "skovskoler" for børn.

Natur og velvære

Vores seneste videnskabelige opdagelser understøtter også væksten i "urban rewilding"-bevægelsen, som går ind for at blande naturen med bylivet for at fremme byboernes velbefindende, øge biodiversiteten og opsamle kulstof fra atmosfæren. Et eksempel på dette er 10 Minute Walk-initiativet, som har til formål at sikre, at alle byboere i USA inden 2050 har sikker adgang til et grønt område af høj kvalitet inden for ti minutters gang fra deres hjem.

Det er tydeligt, at vores art gradvist er ved at vågne op til vores afhængighed af naturen for vores velbefindende. Men hvilke specifikke sundhedsfordele er der forbundet med bedre forbindelser med den mere end menneskelige verden? Og hvad kan vi gøre for at få adgang til dem?

Natur og menneskers sundhed

Før vi undersøger svarene på disse spørgsmål, kan det være nyttigt at definere, hvad vi mener med "natur", da begrebet har en meget bred definition. Det kan bruges til at henvise til grønne områder af forskellig størrelse, f.eks. parker, haver eller skove, til blå områder, f.eks. floder, søer eller oceaner, eller til elementer fra den store verden, som vi har indarbejdet i vores by- eller boligmiljøer, f.eks. gadetræer, stueplanter og kæledyr.

Bevidst, sanselig kontakt med enhver form for natur, uanset dens størrelse, har vist sig at være sundhedsfremmende. Naturligvis vil store, fordybende miljøer som f.eks. skove sandsynligvis give flere fordele end mindre miljøer, og jo mere regelmæssig kontakten er, jo bedre.

Ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i Nature, er det forbundet med et godt helbred at tilbringe mindst to timer om ugen i naturlige omgivelser, uanset om denne tid er fordelt over flere dage eller koncentreret på en eller to. Men hvis du bruger mindre end to timer om ugen, får du ikke de samme fordele.

Natur og velvære

Fordele for mental sundhed

En lang række beviser tyder på, at det er godt for vores mentale sundhed at tilbringe tid i naturen. Det kan mindske stress, angst, forvirring og depression og fremme følelser af lykke, velvære og afslapning - selv at se naturdokumentarfilm har vist sig at løfte vores humør og mindske kedsomhed. Det kan også bidrage til at mindske ensomhed - som mange mennesker har opdaget under Covid 19-pandemien - ved at få os til at føle os mere forbundet med vores samfund og den levende verden.

Desuden er regelmæssig kontakt med naturen forbundet med forbedret hukommelse, kognition, koncentration og kreativitet, øget selvtillid og selvværd, bedre social samhørighed i lokalsamfund, øget evne til at være opmærksom, selv hos børn med ADHD, og reduceret følelse af vrede og aggression, hvilket fremgår af undersøgelser, der har vist, at gader i byer med træer og anden beplantning har tendens til at have en lavere grad af vold og kriminalitet.

Fysiske sundhedsfordele

Ud over at øge vores mentale velbefindende giver tid i naturen også fysiske sundhedsmæssige fordele.

For eksempel har det vist sig, at "skovbadning", hvor man går langsomt rundt mellem træerne og indånder deres forskellige aromaer, støtter immunsystemet ved at øge antallet og aktiviteten af NK-celler (Natural Killer), som hjælper kroppen med at bekæmpe tumorer og infektioner.

Naturen er også helbredende og genopbyggende. I en berømt undersøgelse viste det sig, at patienter, der havde gennemgået en galdeblæreoperation, kom sig meget hurtigere, når de havde udsigt til et vindue med udsigt til et naturligt miljø.

Når vi tilbringer tid i naturen, er vi desuden tilbøjelige til at være aktive - uanset om vi vandrer, jogger eller blot slentrer - og det giver ekstra fordele.

At være ude i naturligt lys, især tidligt om morgenen, er også forbundet med en bedre søvnkvalitet.

Skovbadning og de fysiske sundhedsfordele

Tips til at genoptage kontakten med naturen

Så hvad kan vi gøre for at høste disse potentielle fordele? Her er seks enkle måder at fremme dit forhold til naturen på:

1. Brug alle dine sanser.

For mange af os er vores primære oplevelse af naturen næsten udelukkende visuel og auditiv. Dette kan virke overraskende, da syn og hørelse er vores dominerende sanser, men det giver os en meget begrænset, endimensionel oplevelse af naturen, hvor vi ikke rigtig er involveret i vores omgivelser. En måde at skabe en dybere forbindelse med den levende verden på er at bruge alle fem sanser til at indtage alle de forskellige teksturer, smage, lugte, lyde, former og farver omkring dig.

Natur og velvære - brug alle dine sanser
Natur og velvære - Tips til hvordan du kan få kontakt til naturen

2. Frivilligt arbejde med naturbevaring.

Det kan forbedre kvaliteten af naturen omkring dig og give endnu flere fordele ved at arbejde sammen med andre.

3. Dyrk din egen mad.

4. Pas på stueplanter.

5. Motioner udendørs i naturen.

6. Tilbring tid sammen med dyr.

Opsummering

Som vi har set, giver naturen os mange sundhedsmæssige fordele. Ved at vælge at genoptage kontakten med planter, dyr og landskaber vil vi ikke blot blive gladere og sundere, men vi vil også bedre forstå vores plads i den levende verden og lære den afgørende betydning af at passe på den. På den måde kan vi måske redde vores planet og os selv fra klimaforandringernes farer - og måske genfinde, hvad det vil sige at være fuldt ud menneske.

Kilder: 

  • https://humansandnature.org/to-be-human-david-abram/
  • https://www.tcv.org.uk/greengym/
  • https://10minutewalk.org/
  • https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3
  • https://www.exeter.ac.uk/news/research/title_821333_en.html
  • https://academic.oup.com/bioscience/article/65/12/1141/223866?login=false
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1448497/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30240934/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17903349/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6143402/

Produkter der kan være relevante for dig

Smagspulver - Mange og Passionsfrugt
Smagspulver - Mango og Passionsfrugt, smagsprøve
Lækker dessert med smagspulver fra naturecan
Smagspulver - Chokolade
Pandekager med smagspulver
Smagspulver - Hvis chokolade og kokos, smagsprøve
Smagspulver - Chokolade, smagsprøve
Smagspulver - Hvid chokolade og kokos
Smagspulver - Mange og Passionsfrugt
Smagspulver - Mango og Passionsfrugt, smagsprøve
Lækker dessert med smagspulver fra naturecan
Smagspulver - Chokolade
Pandekager med smagspulver
Smagspulver - Hvis chokolade og kokos, smagsprøve
Smagspulver - Chokolade, smagsprøve
Smagspulver - Hvid chokolade og kokos

Smagspulver

79,00 kr
Læs mere
Shaker
Shaker

Shaker

59,00 kr
Læs mere
Glucosamin og Chondroitin kapsler
Glucosamin og Chondroitin kapsler

Glucosamin og Chondroitin kapsler

133,00 kr
Læs mere
Torskelevertran Kapsler - god kilde til Omega-3
Torskelevertran Kapsler - god kilde til Omega-3

Torskelevertran Kapsler

69,00 kr
Læs mere